skip to Main Content

Medicinale cannabis helpt op de lange termijn misschien niet bij slaap

Medicinale Cannabis Helpt Op De Lange Termijn Misschien Niet Bij Slaap
  • Een nieuwe studie vond enkele gunstige effecten van medicinale cannabis op de slaap bij mensen met chronische pijn, maar frequent cannabisgebruik kan andere slaapproblemen veroorzaken.
  • Onderzoekers ontdekten dat mensen die medicinale cannabis gebruikten, iets minder kans hadden om midden in de nacht wakker te worden in vergelijking met niet-medicinale cannabisgebruikers.
  • Onderzoekers weten nog steeds niet hoe de mechanismen achter de mogelijke slaapvoordelen van cannabis werken.

Klein effect op slaap

In het onderzoek keken onderzoekers naar de slaappatronen van 128 mensen van 50 jaar en ouder met chronische pijn. Zesenzestig van de mensen gebruikten medicinale cannabis. De andere 62 hadden geen medicinale cannabislicentie, hoewel 12 procent van deze mensen recreatieve cannabis gebruikte. De meeste medicinale cannabisgebruikers in de studie gebruikten cannabis op basis van hele planten, ook bekend als de cannabisbloem.

Veel andere onderzoeken hebben zich gericht op cannabisverbindingen zoals THC of CBD. Dit zijn echter slechts twee van de honderden verbindingen die in de cannabisbloem worden gevonden. “Hoewel THC en CBD tot de meest bekende verbindingen behoren, hebben anderen waarschijnlijk ook belangrijke effecten”, schrijven de auteurs.

Onderzoekers ontdekten dat mensen die medicinale cannabis gebruikten, minder geneigd waren om midden in de nacht wakker te worden in vergelijking met niet-medicinale cannabisgebruikers. Dit gunstige effect van cannabis op de slaap was echter klein. Er was geen verschil tussen de twee groepen als het ging om in slaap vallen of te vroeg wakker worden. “Dit suggereert dat medicinale cannabis een slaap bevorderend kenmerk kan hebben in termen van het minimaliseren van ontwaken gedurende de nacht, maar niet in termen van andere soorten slaapproblemen,” schrijven de auteurs.

De studie toonde ook een potentieel nadeel van langdurig cannabisgebruik – slechte slaap. Mensen die medicinale cannabis gebruikten, hadden het vaak moeilijker met voor het slapengaan in slaap vallen en werden vaker midden in de nacht wakker. “Dit kan een teken zijn van de ontwikkeling van tolerantie na chronische toediening van medicinale cannabis, vergelijkbaar met wat is gevonden in preklinische studies,” schrijven de auteurs. Maar de auteurs voegden eraan toe dat mensen die vaak medicinale cannabis gebruiken, mogelijk ook meer ernstige pijn of andere gezondheidsproblemen hebben, zoals depressie of angst. Deze omstandigheden kunnen slaapproblemen veroorzaken.

Geen duidelijk antwoord over cannabis en slaap

Timothy A. Roehrs, PhD, directeur van het Sleep Disorders and Research Center van Henry Ford Health System in Detroit, wees op de beperkingen van de studie – waarvan vele auteurs dit ook in hun paper hebben vermeld. De studie is geen gerandomiseerde klinische proef, de “gouden standaard” van medisch onderzoek. Het volgt patiënten ook niet op de lange termijn om te zien hoe hun slaappatroon – of cannabisgebruik – verandert. En omdat het onderzoek observerend is, kunnen de auteurs niet zeggen of cannabisgebruik de slaap verbetert – alleen dat er een verband is tussen de twee.

Roehrs had andere zorgen, zoals patiënten die verschillende soorten en doses medicinale cannabis gebruiken, mensen die rapporteren over hun eigen slaappatroon in plaats van ze te laten meten, en het feit dat sommige niet-medicinale cannabisgebruikers recreatieve cannabis gebruikten. De mechanismen achter de mogelijke slaapvoordelen van cannabis zijn ook niet duidelijk – verbetert cannabis de slaap rechtstreeks of slapen mensen beter omdat cannabis hun pijn verlicht? De auteurs schrijven dat er veel meer onderzoek nodig is, inclusief studies die rekening houden met de slaapeffecten op korte en lange termijn van verschillende soorten, doses en gebruiksmethoden van medicinale cannabis.

Maar zelfs met deze nieuwe studie zei Roehrs op dit moment dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om te kunnen zeggen of cannabis kan helpen bij slaapproblemen. Maar hij zei dat cannabis bij iemand die nieuw is in cannabisgebruik waarschijnlijk een ‘zeer mild kalmerend effect heeft’.

Toch is er het probleem van tolerantie – waardoor de gunstige slaapeffecten kunnen verminderen naarmate mensen cannabis vaker gebruiken. Deze tolerantie kan ook andere problemen veroorzaken wanneer mensen stoppen met het gebruik van cannabis. “Met een mild kalmerend middel moet men heel voorzichtig zijn met het continu gebruiken, omdat er een tolerantie kan ontwikkelen,” zei Roehrs. “Daarna, als je het kalmerende middel niet gebruikt, is je slaap veel erger dan wanneer je het wel gebruikt.”

Ouder onderzoek Trusted Source laat zien dat reguliere cannabisgebruikers ontwenningsverschijnselen kunnen krijgen zoals angst, depressieve stemming en slapeloosheid. Deze kunnen ernstig genoeg zijn om mensen ervan te weerhouden te stoppen. Hoewel veel mensen cannabis opzoeken wanneer ze moeite hebben met slapen, vindt Roehrs dat ze ook met een arts moeten praten. “Er kunnen veel problemen zijn rond hun slaapproblemen,” zei Roehrs. “Een slaapspecialist kan dat oplossen.”

Lees meer op Healthline (bron, EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
×Close search
Zoeken