skip to Main Content

Wat te weten over het citroen detox dieet

Wat Te Weten Over Het Citroen Detox Dieet

Het citroen detox dieet omvat het consumeren van slechts een mengsel op basis van citroensap gedurende 1 of 2 weken, zonder vast voedsel. Het dieet beoogt gifstoffen te verwijderen en het lichaam te reinigen. Wetenschappers hebben echter geen bewijs gevonden om deze beweringen te ondersteunen en het dieet kan in sommige gevallen schadelijk zijn.

Het concept van een detox is afkomstig van medische procedures die alcohol, drugs of andere gifstoffen uit het lichaam verwijderen. Deze procedures maken vaak gebruik van op medicijnen gebaseerde therapieën om dit te bereiken. Maar buiten deze specifieke medische context, is het concept van ontgiften gewoon een dieettrend zonder wetenschappelijke basis.

Werkt het?

Er zijn geen aanwijzingen dat detox-diëten toxines uit het lichaam kunnen verwijderen of merkbare gezondheidsvoordelen kunnen hebben.

Dit komt vooral omdat het concept van ontgiften niet overeenkomt met hoe het lichaam werkt.

Het idee van ontgiften is om schadelijke gifstoffen weg te spoelen. Het menselijk lichaam voorkomt dit echter op natuurlijke wijze en beschermt het lichaam tegen gifstoffen door ze te verwijderen.

Hoe het lichaam ontgift

Het lichaam is zeer efficiënt in het afbreken en verwijderen van schadelijke gifstoffen, zoals alcohol, bijproducten van de spijsvertering, bacteriën of chemicaliën door vervuiling.

De dikke darm absorbeert voedingsstoffen uit het voedsel dat een persoon consumeert en verdeelt deze in de bloedbaan. Het lichaam scheidt de resterende voedingsstoffen uit als vast afval.

De lever is een van de primaire filtersystemen van het lichaam. Het helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, het bloed te reinigen en voedingsstoffen en medicijnen te metaboliseren.

De nieren filteren het bloed om overtollig afval te verwijderen en zorgen ervoor dat het lichaam voldoende water heeft.

De longen verwijderen afvalafval uit het bloed en ademen het uit het lichaam uit.

Waarom het citroendieet niet helpt

Een citroen detox dieet zal geen van deze natuurlijke lichaamsprocessen verbeteren en kan deze belemmeren. Dit dieet is zeer beperkend en extreem caloriearm en zonder een uitgebalanceerd dieet zal het lichaam niet de toevoer van voedingsstoffen en energie ontvangen die het nodig heeft om correct te functioneren. Dit omvat het verwijderen van gifstoffen en afvalproducten.

Een citroen detox dieet bevat geen vezels. Vezel speelt een essentiële rol bij de spijsvertering door de dikke darm te ondersteunen en het metabolisme te beïnvloeden. Zonder vezels kan de dikke darm gifstoffen en afvalproducten niet zo effectief uit het lichaam verwijderen.

Potentieel geldige voordelen

Hoewel een citroen-detoxdieet de verwijdering van gifstoffen mogelijk niet verbetert, geven sommige mensen aan zich verfrist en opnieuw energiek te voelen nadat ze er een hebben gedaan. Mensen kunnen deze verbeteringen echter bereiken via verschillende gezonde alternatieven. Dit omvat het niet drinken van alcohol voor periodes, stoppen met roken, goed slapen, regelmatig sporten en het eten van een voedzaam dieet.

Als je terugkeert naar een normaal dieet na het afronden van een extreem caloriearm citroen-detoxdieet, zal een persoon zich waarschijnlijk weer energiek voelen.

Het is mogelijk dat een citroen detox dieet gewichtsverlies veroorzaakt omdat het extreme caloriebeperking inhoudt. Een studie wees uit dat een 7-daagse citroen detox dieet leidde tot een vermindering van lichaamsvet voor Koreaanse vrouwen met overgewicht.

Dit is echter geen gezonde manier om gewicht te verliezen. Zoals bij elke vorm van extreme caloriebeperking, zal het hervatten van een normaal dieet daarna vaak leiden tot snelle gewichtstoename.

Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde extreme vormen van caloriebeperking en vasten gezondheidsvoordelen kunnen hebben. Deze diëten bevorderen echter de consumptie van gezond en gevarieerd voedsel, waaronder fruit, groenten en hele voedingsmiddelen.

Veiligheid en bijwerkingen

Het is mogelijk dat ontgiften schadelijk kan zijn. Detoxen kunnen bijvoorbeeld het volgende veroorzaken: Gastro-intestinale problemen, vermoeidheid, hoofdpijn, zwakheid, uitdroging, verslaving, langdurige gewichtstoename en ondervoeding.

Sommige mensen kunnen laxeermiddelen gebruiken als onderdeel van hun dieet, wat ernstige diarree kan veroorzaken.

Detox-diëten kunnen bijzonder schadelijk zijn voor mensen met aandoeningen zoals diabetes of hartaandoeningen. Jongeren lopen ook een hoger risico op detoxen.

Hoe je dat doet

Een citroen detox dieet omvat het vervangen van maaltijden door een mengsel van: 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels ahornsiroop, Cayenne peper en water.

Een persoon kan een citroen detox dieet volgen voor een paar dagen tot enkele weken. Sommige mensen vinden het gemakkelijker om vast voedsel de eerste paar dagen uit te snijden voordat ze volledig op een vloeibaar dieet overschakelen. Sommige mensen nemen ook een kruidenlaxeermiddel in het dieet op.

Het is mogelijk om dit mengsel als een kant-en-klaar drankje te kopen. Het is belangrijk op te merken dat de Food and Drug Administration (FDA) deze producten niet reguleren, dus er is geen garantie voor de inhoud of veiligheid ervan.

Afhalen

Het citroen detox dieet omvat een vloeibaar dieet bestaande uit een mengsel op basis van citroensap.

Het idee achter deze detox-diëten is om het lichaam te reinigen van alle gifstoffen en een reeks gezondheidsvoordelen te bevorderen.

Er is echter geen bewijs voor deze claims en het detox-proces kan zelfs schadelijk zijn.

Iedereen die een citroen detox overweegt, moet met zijn arts of diëtist praten of het geschikt of veilig is voor hem.

Lees meer op medical news today (bron, EN)

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik ben ZO gemotiveerd om hier binnenkort mee te starten!!! Na deze detox van 13 dagen begin ik met het 50 dagen koolhydraatarme dieet! Super gemotiveerd! Toch nog even een vraag over de 3 dagen afbouwperiode. Er staat (bijv de dag) wat je niet mag eten, maar wat mag je dan wel? Is het zo dat wat je op de afbouwdag niet mag dit de dag wel weer kun eten? Bedankt dat jullie mij hebben kunnen motiveren om EINDELIJK is te beginnen met afvallen!! Super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
×Close search
Zoeken